Lisjakovi sladki četrtki ČOKOLADA
Lisjakovi sladki četrtki, so namenjeni vsem, ki bi radi izvedeli kaj več o pripravi sladic. Vsak prvi četrtek v mesecu, bomo pripravili kratko delavnico/predavanje/predstavitev. Naši kuharji in posebni gostje vam bodo zaupali skrivnosti in trike za pripravo dobrih sladic.
Na prvem dogodku smo predstavili različne čokolade, njihovo uporabo.
Nekaj o čokoladi
Čokolada je sestavljena iz kakava in kakavovega masla, in na osnovi tega se čokolade ločijo.
Na razpolago imamo mlečno čokolado, temno čokolado in belo čokolado.
Različne tipe čokolad uporabljamo za različne priprave sladic.
Najbolj splošno uporabna je temna čokolada z 60-64% vsebnosti kakava.
Ta tip čokolade je primeren za različne kreme, nadeve, mousse,….
Čokolade z manj kakavovega masla(mlečna in bela čokolada),
imajo manj izraziti okus in trdnost. Za to ji pri pripravi krem ipd. dodajmo maslo.
Čokolade z visokim procentom vsebnosti kakavovih delcev in masla pa so uporabne za izdelovanje pralin, čokoladnih dekoracij, zahtevnejših krem,
Osnovni recept za izdelavo preprostega čokoladnega moussa:
segrejemo 200 g sladke smetane, dodamo razdrobljeno čokolado 64 %, in razmešamo,
da dobimo gladko kremo.
Ohladimo na sobno temperaturo in ji dodamo še cc 300 g stepene sladke smetane.
Rahlo razmešamo dodamo malo alkohola(rum-wheskey) in mousse obogatimo z raznimi dodatki(pomarančni ostruščki, meta,…)
Tako pripravljeno kremo nabrizgamo v čaše in obogatimo s svežim jagodičevjem ali kakšnim drugim sadjem po lastni izbiri.