Recept za Lisjakov pustni krof
Spet je tisti čas v letu, ko se prepustimo pustnim norčijam in si privoščimo obvezni pustni krof. Naš marmeladni v Hiši Lisjak je še posebej okusen in bi ga radi delili tudi z vami. Pa da vidimo, kako vam bo všeč.
Sestavine za pustne krofe (zadostujejo za od 15 do 20 krofov):
– 1 kg moke
– 7 jajc
– 1 kocka kvasa
– 5 dag masla
– mleko po potrebi
– 2 žlici ruma
– 2 vanilijeva sladkorja
– naribana lupina polovice limone
– približno liter olja
– približno 15 dag marmelade
– pol litra mleka oziroma toliko, da je testo rahlo
Priprava pustnih krofov:
1. korak: Najprej pripravimo testo za pustne krofe
V malo mlačnega mleka damo kocko kvasa in dve žlici sladkorja. Zraven dodamo žlico moke. Počakamo, da se dvigne. V posodo damo moko in vanjo izdolbemo jamico, v katero damo zmes kvasa in sladkorja. Ko se kvas dvigne, premesim z moko in dodamo zravnano žlico soli. 7 jajc razdvojimo – beljake stepemo v sneg, v rumenjake pa dodamo rum, vanilin sladkor in tekoče maslo. Moko zamesimo s toplim mlekom, najbolje kar z električnim mešalnikom. Stepen sneg in zmes z rumenjaki vlijemo v testo, ko je napol zmeseno. Ravno tako naribano lupino polovice limone in 10 dag sladkorja v prahu. Testo dobro premesimo in pustimo stati približno pol ure.
2. korak: Oblikujemo krofe
Iz testa trgamo testo, ga oblikujemo v kroglice in dajemo na pomokan prt. Pustimo, da znova vzkipijo. Stati morajo na toplem. Pazimo, da ni prepiha.
3. korak: Spečemo krofe
V vok natočimo pol litra olja in po želji 2 žlici masti. Ko je olje dovolj vroče, krofe polagamo v olje tako, da je pomokana stran zgoraj. Ponavadi gre v lonec od štiri do šest krofov. Ko zarumenijo, jih obrnemo. Ko tudi druga stran zarumeni, jih poberemo ven s penovko. In tako naprej, dokler niso vsi pečeni.
4. korak: Napolnimo krofe
Ko so krofi pečeni, jih s polnilko še tople napolnimo z marmelado, sladkamo pa sproti.
Pa dober tek, sladkosnedni Lisjaki!