REZERVACIJE: 08 330 19 00

Recept za Lisjakov pustni krof

Comments are Off

Spet je tisti čas v letu, ko se prepustimo pustnim norčijam in si privoščimo obvezni pustni krof. Naš marmeladni v Hiši Lisjak je še posebej okusen in bi ga radi delili tudi z vami. Pa da vidimo, kako vam bo všeč. 

Sestavine za pustne krofe (zadostujejo za od 15 do 20 krofov):

– 1 kg moke

– 7 jajc

– 1 kocka kvasa

– 5 dag masla

– mleko po potrebi

– 2 žlici ruma

– 2 vanilijeva sladkorja

– naribana lupina polovice limone

– približno liter olja

– približno 15 dag marmelade

– pol litra mleka oziroma toliko, da je testo rahlo

Priprava pustnih krofov:

1. korak: Najprej pripravimo testo za pustne krofe

V malo mlačnega mleka damo kocko kvasa in dve žlici sladkorja. Zraven dodamo žlico moke. Počakamo, da se dvigne. V posodo damo moko in vanjo izdolbemo jamico, v katero damo zmes kvasa in sladkorja. Ko se kvas dvigne, premesim z moko in dodamo zravnano žlico soli. 7 jajc razdvojimo – beljake stepemo v sneg, v rumenjake pa dodamo rum, vanilin sladkor in tekoče maslo. Moko zamesimo s toplim mlekom, najbolje kar z električnim mešalnikom. Stepen sneg in zmes z rumenjaki vlijemo v testo, ko je napol zmeseno. Ravno tako naribano lupino polovice limone in 10 dag sladkorja v prahu. Testo dobro premesimo in pustimo stati približno pol ure.

2. korak: Oblikujemo krofe

Iz testa trgamo testo, ga oblikujemo v kroglice in dajemo na pomokan prt. Pustimo, da znova vzkipijo. Stati morajo na toplem. Pazimo, da ni prepiha.

3. korak: Spečemo krofe

V vok natočimo pol litra olja in po želji 2 žlici masti. Ko je olje dovolj vroče, krofe polagamo v olje tako, da je pomokana stran zgoraj. Ponavadi gre v lonec od štiri do šest krofov. Ko zarumenijo, jih obrnemo. Ko tudi druga stran zarumeni, jih poberemo ven s penovko. In tako naprej, dokler niso vsi pečeni.

4. korak: Napolnimo krofe

Ko so krofi pečeni, jih s polnilko še tople napolnimo z marmelado, sladkamo pa sproti.

 

Pa dober tek, sladkosnedni Lisjaki!

KROFI-2

O avtorju